fredag 11 mars 2011

Mänskliga Rättigheter, Miljö, Levnadslön och Fackliga Rättigheter går hand i hand

Det är precis det här det handlar om! Företagen är just nu väldigt medvetna om att kunden vill ha ett grönt alternativ, och då får de det. Men konsumtion handlar inte bara om att allt vi köper ska ha en miljömärkning, har varan blivit tillverkad under schyssta förhållanden? Får arbetarna ansluta sig till facket? Många frågor är fortfarande obesvarade. Textilbranschen berstår av måånga led, vem har ansvar för att arbetarna i underleverantörernas fabriker har en levnadslön? Plagiat och pirat kopierade kläder tillverkas också, ansvar någon???



Etiskt val gör skillnad
I västvärlden frossar vi i billiga kläder. Bakom de låga priserna döljer sig dock ofta en smutsig textilbransch. Men konsumenterna kan driva utvecklingen åt rätt håll.

Varje år köper vi mer än 24 kilo textilier per person och år, vilket är en ökning med nästan 15 kilo på ungefär lika många år. De mesta tillverkas i Kina, Bangladesh, Pakistan och Indien, eftersom det är billigt - lönerna är låga och arbetsmiljön är ofta under all kritik. Den som engagerar sig fackligt riskerar att bli sparkad och förmåner som semesterersättning, pensionsinbetalningar och sjukpenning finns knappast på kartan.

Gröna kläder
Detsamma gäller miljöarbetet - även om det kanske finns miljölagar är det högst osäkert om de följs. Så fort ett land skärper sina regler, som i sin tur medför att kostnaderna ökar, flyttar företagen vidare till en billigare plats.
(...)
- Men engagemanget ser väldigt olika ut. De större företagen, till exempel H&M, Lindex och Kappahl, är i de flesta fall mycket bättre än de små och tar större ansvar för miljön. De har också resurser att jobba med det och är kanske inte lika sårbara som de mindre företagen.
Varför lägger man sin produktion i just låglöneländer där man vet att miljölagar ofta inte följs?
- Det är kostnaden som styr. Konsumenten förväntar sig inte att kläderna ska vara dyrare. Samtidigt har företagens närvaro på sina håll inneburit att miljöarbetet utvecklats mycket i många länder.
Uppmuntran
Beskrivningen av läget stöds av Christopher Riddselius, pressansvarig på Fair Trade Center, som under flera år arbetat med att granska klädindustrin. Han menar att företagens närvaro gjort att fler fått jobb och att miljöarbetet tagit ett kliv framåt.
- Nu behövs mer fokus på facklig organisering och löner. Det är motsägelsefullt av företagen att både pressa priserna och samtidigt jobba mot en bättre produktion.
Vad kan man som konsument göra?
- Bojkotta inte olika märken, utan ställ frågor i butiken och uppmuntra företagen. Få dem att förstå att det finns en efterfrågan på kläder som är tillverkade på ett schyst sätt.

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se

Läs hela artikeln på; http://arbetarbladet.se/merlasning/konsument/1.2752841-etiskt-val-gor-skillnad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar